Vplyv vlákniny na zdravie
Vláknina je látka rastlinného pôvodu, ktorú z veľkej časti tvoria polysacharidy. Keďže ju naše telo nedokáže stráviť, dostáva sa v nerozloženom stave až do čriev, kde pôsobí na črevnú mikroflóru, podporuje trávenie a správne vylučovanie.
Vedeli ste, že? Existujú dva základné druhy vlákniny – vláknina rozpustná vo vode a nerozpustná vláknina. Prvý menovaný druh vlákniny napomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zbavuje telo toxických látok. Nerozpustná vláknina zas podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.
Okrem toho má vláknina vplyv aj na správne fungovanie imunitného systému a kardiovaskulárneho systému. Pôsobí tiež ako prevencia proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Aj preto hrá vláknina v strave dôležitú úlohu.
Zdroje vlákniny
Odporúčaná denná dávka vlákniny by mala byť približne 30 gramov. Získať ju môžete z celého radu surovín. Bohaté na vlákninu sú rôzne orechy a semienka, ako napríklad mandle, pistácie alebo chia semienka a tekvicové semienka. Z ovocia a zeleniny sú výborným zdrojom vlákniny avokádo, slivky, hrušky či maliny.
Ach chcete vášmu telu dopriať dostatok vlákniny, určite by vo vašom jedálničku nemali chýbať ani strukoviny a obilniny. Siahnuť môžete po ovse, špalde, cíceri, hrachu alebo šošovici. Vysoký podiel vlákniny však nájdete aj v morských riasach.
Ak chcete vlákninu doplniť ešte efektívnejšie, môžete k pestrej strave zaradiť aj užívanie prírodných doplnkov stravy. Medzi ne patrí aj natura biotika s piatimi druhmi vlákniny. Vďaka nim pozitívne vplýva na zdravie čriev a žalúdka a podporuje imunitný systém.
Foto: Creartion on Shutterstock