Home / Cestovanie / Potrebujete na skúter prilbu? Tipy, ako vybrať super prilbu

Potrebujete na skúter prilbu? Tipy, ako vybrať super prilbu

Potrebujete na skúter prilbu? Tipy, ako vybrať super prilbu

Potrebujete na skúter prilbu? Tipy, ako vybrať super prilbu

Skúter je obľúbeným dopravným prostriedkom najmä v mestách, kde oceníte jeho obratnosť a jednoduchú manipuláciu. Nezabúdajte však, že aj na skútri ste účastníkmi cestnej premávky, a preto je nutné brať ohľad na bezpečnosť. Najdôležitejším ochranným prvkom počas jazdy na skútri sú prilby. Je podľa zákona nutné nosiť na skútri prilbu a ktoré sú najlepšie?

Nosenie prilby na skútri: Čo hovoria zákony a čo zdravý rozum?

Na Slovensku je nosenie prilby na skútri povinné pre všetkých vodičov a spolujazdcov bez ohľadu na vek či výkon skútra. Táto povinnosť vyplýva zo zákona o cestnej premávke a jej nedodržanie môže viesť k pokute. Okrem zákonnej povinnosti je nosenie prilby na skútri aj otázkou zdravého rozumu a zodpovednosti voči sebe samému. Prilba na skúter výrazne zníži riziko vážnych zranení hlavy a mozgu v prípade nehody. Preto by sme jej nosenie nemali vnímať ako nutné zlo, ale ako investíciu do vlastnej bezpečnosti.

Akú sú rozdiely medzi prilbami na motorku a skúter?

Hoci sa na prvý pohľad môžu zdať prilby na motorku a skúter podobné, existujú medzi nimi určité rozdiely, ktoré súvisia s charakterom jazdy na týchto vozidlách. Prilby na motorku sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálnu ochranu pri vyšších rýchlostiach a dlhších trasách. Zvyčajne sú robustnejšie, majú väčšiu plochu krytia a lepšie aerodynamické vlastnosti. Prilba na motorku má i ďalšie doplnkové prvky ako je slnečná clona alebo ventilačný systém.

Prilby na skúter sú naopak prispôsobené jazde v meste, kde sa jazdí pomalšie a na kratšie vzdialenosti. Sú ľahšie, kompaktnejšie a poskytujú dostatočnú ochranu pri nižších rýchlostiach. Prilby na skúter majú jednoduchší dizajn a sú tiež lacnejšie.

Najlepšie odľahčené prilby na skúter: WORKER a W-TEC

Ak hľadáte ideálnu prilbu na skúter, ktorá je ľahká, pohodlná a zároveň poskytuje dostatočnú ochranu, odporúčame vám pozrieť sa na ponuku značiek WORKER a W-TEC v obchode inSPORTline. Tieto značky sa špecializujú na výrobu motocyklového vybavenia a ponúkajú široký výber prílb na skúter v rôznych dizajnoch a cenových kategóriách.

Značka WORKER vyrába prilby na skúter vo veľmi kvalitnom spracovaní. Charakteristický je pre tieto prilby moderný dizajn a hlavne výborný pomer ceny a kvality. WORKER prilby na skúter sú odľahčené, majú pohodlnú výstelku a kvalitné ochranné plexi sklo. Nemenej obľúbené sú prilby značky W-TEC. Ide o prilby mimoriadne ľahké, veľmi štýlové a kvalitné. Vybrať si môžete nielen z otvorených prílb, ale tiež integrálne prilby s vyššou úrovňou ochrany.

Prilby vyberajte hlavne podľa veľkosti. Prilba musí správne sedieť na hlave a nesmie sa hýbať ani pri prudkých pohyboch. Na nosenie sú pohodlné prilby vyrobené z termoplastu alebo polykarbonátu, ktoré sú tiež veľmi odolné. Overte si ventiláciu, ktorá je v horúcom počasí nevyhnutná. Nezabúdajte, že prilba je základným prvkom bezpečnosti pri jazde na skútri. Dajte si záležať na jej výbere a investujte do kvalitného modelu, ktorý vám poskytne spoľahlivú ochranu.

Autor: Gabriela Kudláčová