Home / Ostatné / Zaujímavosti / Preliačiny na aute – ktorá oprava vyjde najlacnejšie?

Preliačiny na aute – ktorá oprava vyjde najlacnejšie?

Auto s preliačinou na karosérii, pripravené na cenovo výhodnú opravu.Jazdíte už niekoľko mesiacov s preliačinou na karosérii auta, pretože sa bojíte drahej opravy? Nemusíte sa obávať a už vôbec nemusíte hľadať klampiara, ktorý si za opravu vypýta skutočne veľa peňazí. Existuje oveľa šetrnejšia metóda opravy. Aká? To vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Prevratná metóda opravy preliačin skutočne existuje

PDR (z anglického slovného spojenia Paintless Dent Repair) patrí medzi prevratné metódy opravy preliačin, pri ktorej nie je potrebné lakovanie. Oprava spočíva v jemnom vyťahovaní alebo vytláčaní preliačiny z plechu z vnútornej, prípadne vonkajšej strany. Najväčšou výhodou PDR opravy je už spomenutá absencia nutnosti lakovania. Znamená to, že sa zachováva hodnota vozidla a oprava je oveľa lacnejšia ako iné možnosti opravy preliačin.

Môže byť každá preliačina opravená PDR metódou?

Nie každá preliačina môže byť PDR metódou opravená. Nezáleží však na tom, či vznikla po krupobití, alebo ju spôsobil vandalizmus na aute. Dôležité je to, ako veľká je preliačina a či v jej štruktúre nebol poškodený lak. Opraviť je možné niekoľko preliačin naraz, a to dokonca za veľmi krátky čas. V niektorých prípadoch aj na počkanie. Dôležité je vyjadrenie mechanika, ktorý po obhliadke zhodnotí rozsah poškodenia a určí spôsob opravy.

Zákulisie opráv preliačin PDR metódou

Krupobitie, kopnutie alebo neopatrné otváranie dverí sú najčastejšími príčinami vzniku preliačin. Ak preliačinu na karosérii objavíte, čakajú vás tieto kroky:

  • V prípade, že máte uzatvorené havarijné poistenie, kontaktujte poisťovňu. PDR metóda opravy preliačin je u poisťovní preferovaná.
  • Privolajte technika alebo zavezte auto do servisu. Technik najskôr posúdi rozsah poškodenia a zhodnotí, či je PDR metóda vhodná.
  • Vaše vozidlo zostane v servise maximálne pár dní. Počas opravy technik podľa umiestnenia preliačiny vykoná opravy vyťahovaním alebo vytláčaním. Pri vytláčaní je nutná demontáž časti interiéru alebo sa vstupuje k preliačine cez montážne otvory.
  • Na opravu sú využívané špeciálne nástroje ako silné lampy, háky a reverzné kladivá.

PDR oprava je výrazne lačnejšia ako oprava lakovaním. Trvá len niekoľko hodín. Pod rukami skúseného technika preliačina zmizne, a to takým spôsobom, že je nie je možné opravené miesto identifikovať ani pod prístrojmi. Je zrejmé, že pred opravou je nutné nájsť skutočne dobrý servis s pozitívnymi referenciami. Overte si tiež možnosť záruky na vykonanú opravu.