Bol raz jeden sirup
Presný pôvod sirupu nie je známy, vieme však, že sirup ako sladidlo a konzervačný prostriedok sa používal už v staroveku. Vyrábal sa z rôznych plodov, byliniek a korenín (10. stor.), medu alebo šťavy z cukrovej trstiny (16. stor.).
Medzi najstaršie sirupy patrí medový alebo javorový sirup. V súčasnosti existuje obrovské množstvo sirupov, ktoré sa používajú v kuchyniach celého sveta a slúžia na dochucovanie jedál, prípravu nápojov alebo sladkostí, no známe je aj použitie v kozmetickom priemysle.
Javorový sirup poznali už indiánske kmene
Prvý písomný záznam o výrobe javorového cukru pochádza z roku 1609. Indiánske kmene vyrábali javorový cukor z miazgy javora. Vždy pred príchodom jari sa utáborili v okolí javorových stromov a čakali, kedy z nich začne vytekať miazga.
Spravili rez do kmeňa stromu a sladkú tekutinu zbierali do fliaš. Miazgu potom ďalej varili a spracúvali na rôzne druhy cukru. Cukor sa na rozdiel od tekutého sirupu jednoduchšie skladoval, preto sa výrobe sirupu nevenovala až taká pozornosť.
Proces výroby však nebol zložitý. Miazga nazbieraná z javorového stromu sa prefiltrovala, potom sa tekutina zahrievala, aby sa v nej zvýšila koncentrácia cukru a odparila sa voda. V tejto fáze už bolo potrebné len kontrolovať konzistenciu a sladkosť sirupu.
Jeden sladší ako druhý
Kým v staroveku ľudia využívali prirodzenú sladkosť ovocia, v stredoveku sa už sirupy začali vyrábať z cukru získaného z cukrovej trstiny a repy. Princíp výroby akéhokoľvek sirupu je vždy rovnaký. Šťava sa varí nad ohňom, prebytočná voda sa odparí a sirup sa prirodzene zahustí zvýšenou koncentráciou cukru.
Ako vzniká ovocný alebo bylinkový sirup?
Umyté ovocie sa naseká na menšie kúsky a s cukrom a vodou sa za stáleho miešania varí na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a ovocie nezmäkne. Potom sa zmes rozmixuje a varí ďalších 15 minút.
Precedí sa cez gázu alebo sitko a mierne vychladnutý sirup sa nalieva do sterilizovaných fliaš. Takto si viete aj z pohodlia domova pripraviť napríklad obľúbený malinový sirup.
Aj bylinkový, napr. lipový sirup, si pripravíte podobne ako ovocný. Využitie? Pridajte sirup do čaju alebo iných nápojov a dezertov. Okrem toho, že je sladký, je aj plný vitamínov. Skúste túto alchýmiu aj vy!
zdroj: https://unsplash.com
zdroj: freepik